Ik ben

Er zit een merel hoog in de boom, zijn lied te fluiten. Af en toe strijkt hij zijn veren goed. De lucht is strakblauw, de bomen zijn behangen met prachtige lichtgroene blaadjes. En de merel fluit. Ik kan m horen door de muziek heen, die door de dopjes mijn oren streelt.

Ik heb heerlijke relaxte muziek opstaan; hangdrum Music. (handpan) Ik voelde namelijk dat ik moest gaan schrijven, maar ik weet eigenlijk niet waarover. Mijn hoofd is leeg qua inspiratie, maar toch ook vol met allemaal sluimerende ideeën op de achtergrond. Over een fijne cursus die ik volg, waardoor ik mezelf weer een stukje verder ontwikkel naar degene die ik werkelijk ben. Diegene die ik werkelijk ben, ben ik vooral in mijn eentje thuis waar ik dan niet te maken heb met afleiding, met andere meningen, ruzies, lawaai, drukte, verhalen al dan niet interessant. Ik zou graag altijd zoals de merel willen zijn; gewoon zitten op een tak en mijn lied fluiten. Af en toe mijn veren goed strijken en een lekkere worm als ik trek heb. (nou ja niet écht een worm natuurlijk) Fluiten kan ik niet, maar wel een heleboel andere dingen. Die zou ik eigenlijk gewoon de hele dag willen doen, zonder afgeleid te raken, zonder mijn grenzen te moeten bewaken, zonder tegenzin naar gesprekken luisteren, zonder ruzies van mijn kinderen te moeten beslechten, zonder…zonder…zonder.

Ok, als ik dus áltijd volledig mezelf wil zijn, fluitend op een tak, dan zou ik in mijn eentje in een hutje op de hei moeten gaan wonen. Daar raak ik niet afgeleid door de dingen van alle dag. Leuk. Voor een dag.

Aan het einde van die dag mis ik mijn kinderen, hun lieve stemmetjes, hun gelach én geruzie. Dan mis ik mijn man, onze gesprekken, dan mis ik de kinderen in de straat, de ouders op school, onze gesprekken over ditjes en datjes. De tv die aanstaat ’s avonds, een spannende serie die we volgen. Dan mis ik de gesprekken aan de telefoon met leuke mensen. Dan mis ik de mensen op straat die ik niet ken. De flarden van gesprekken die ik opvang.

Dan mis ik ook de innerlijke conflicten over bepaalde onderwerpen waar ik mijn grens aan moet geven. Want pas als ik mensen om mij heen heb, waar ik mee te maken heb, kan ik voelen waar mijn grenzen liggen, tot waar ‘ik ga en de ander begint’. Hoe ver mag die ander bij mij in de buurt komen, hoe ver mag ik bij die ander in de buurt komen?

Alleen fluitend in een hutje op de heide, hoef ik die grens niet te bepalen of op te zoeken. Er is geen grens mogelijk. Als ik de hele dag op mijn bips wil zitten liedjes fluiten dan kan dat. Geen haan die er naar kraait. Als ik in mijn blootje rond wil dansen dan kan dat. Niemand die het uitmaakt. De dieren die het zien, kunnen er toch niks van zeggen en ze fluiten er niet minder om. Ik kan er alleen zelf wat van vinden.

Als je maar lang genoeg in je eentje in een hutje op de heide woont word je volgens mij heel asociaal. Het maakt niemand iets uit, dus je kunt alles doen en laten wat je wilt. Geen grenzen te bewaken of op de zoeken. Ik vraag me af of ik mezelf dan nog wel herken als mezelf (op een gegeven ogenblik) Waarschijnlijk ben ik dat dan ook en zit dat ook nu al in mij. Alleen komt dat er niet uit op dit moment, want ik besta in verhouding met andere mensen om mij heen. Voornamelijk mijn gezin. Wij als gezin hebben bepaalde waarden gecreëerd en creëren die nog dagelijks. Dat gaat als het golven van de zee, op en neer, heen en weer. Dit doen we wel, zo doen we het niet nog een keer. Hoe kunnen we het de volgende keer aanpakken? En ‘het’ staat in dit geval voor alles in het leven binnen ons gezin.

De merel is inmiddels weggevlogen, naar een andere tak om zijn lied te fluiten. Ik blijf hier mijn lied fluiten, met alle afleidingen die erbij horen, alle mensen die ik tegenkom, gesprekken die ik voer. Ik ben mezelf, ook als ik niet alleen ben, misschien wel juist als ik niet alleen ben, want in relatie tot anderen kan ik voelen tot waar ‘ik reik’ en waar ‘de ander’ begint.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s